Powiadomienie o plikach cookie Strona korzysta z plików cookies i innych technologii automatycznego przechowywania danych do celów statystycznych, realizacji usług i reklamowych. Korzystając z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia, więcej informacji na temat zarządzania plikami cookies znajdziesz w Polityce prywatności.

Kontakt z redakcją: tel. 41 2511951 alinajedrys@gmail.com


Szkolny Master Chef w Gimnazjum Nr2

20140221-konkursKonkurs kulinarny Gimnazjaliści w kuchni, czyli Szkolny Master Chef to konkurs skierowany do uczniów klas I - III Gimnazjum nr 2 im. Powstańców Warszawy w Skarżysku - Kamiennej.
Pomysłodawczyniami i organizatorkami całego konkursu były p. Katarzyna Myszka i p. Agnieszka Dąda.

Celem konkursu było: rozpowszechnianie wśród młodzieży zasad prawidłowego odżywiania, uświadomienie roli żywienia w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym, rozbudzanie zamiłowania do zawodów gastronomicznych, promowanie talentów kulinarnych uczniów szkół gimnazjalnych.4 Konkurs składał się z dwóch etapów:
I    etap: opracowanie autorskiego przepisu kulinarnego sałatki lub surówki przez zespól 2 -3 osobowy oraz wykonanie i jej pod okiem komisji konkursowej.

II    etap: polegał zaś na przygotowaniu sałatki z przygotowanych przez organizatorów produktów i zaprezentowanie jej oraz wymyślne nazwanie jej.

I etap konkursu odbył 17 stycznia 2014 r. i brało w nim udział 13 drużyn 2-3 osobowych. Spośród nich jury wyłoniło 10 najlepszych i to one 21 lutego 2014 r. prezentowały nam swoje umiejętności.
W skład komisji konkursowej wchodzili:
•    Specjalista do spraw żywienia zbiorowego i jednocześnie kucharz p. Robert Kopacz
•    p. dyrektor Krystyna Błaszczyk
•    n-1 p. Wiktor Geller
•    p. Katarzyna Myszka
•    n-1 p. Agnieszka Dąda
•    przedstawiciele Samorządu Uczniowskiego Prezentowane sałatki komisja oceniała pod kątem :
- organizacji pracy,
- techniki wykonania,
- oryginalności i pomysłowości  
- smaku
- estetyki podania.

Wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz oceny bardzo dobre, a laureaci
I-III    miejsca dyplomy pamiątkowe, cząstkowe oceny celujące z biologii oraz nagrody książkowe o tematyce kulinarnej.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




© Piotr Adamczyk, inf. pras


Ostatnie komentarze

  • mariusz powiedział(a) Więcej
    B.dobrze.Zatrzymak i ukarać dotkliwie. 1 tydzień temu
  • Architekt krajobrazu powiedział(a) Więcej
    Uwaga! U zbiegu ulic Południowej i Norwida stoi szafka na książki -ptasia l budka .Jaki... 1 tydzień temu
  • Anonimowy powiedział(a) Więcej
    Dobrze że to Fundacja Ronalda McDonalda a nie innego Donalda ...... 1 tydzień temu

Komentarze pozostają własnością ich twórców - redakcja TSK24.pl nie bierze za nie odpowiedzialności. Nick nie jest zastrzeżony dla jednego użytkownika.
Serwis nie ma obowiązku publikacji nadesłanych materiałów. Materiały nie zamawiane przez Serwis Informacyjny TSK24.pl nie podlegają zwrotowi. Autorzy materiałów publikowanych w serwisie wyrażając zgodę na ich publikację przenoszą jednocześnie prawa do nich na rzecz Serwisu Informacyjnego TSK24.pl. Serwis zastrzega sobie również prawo do wykorzystywania zamieszczanych materiałów w celach promocyjnych i reklamowych na wszelkich polach ekspozycji.
Wszystkie Prawa Zastrzeżone - Żadna część jak i całość materiałów zawartych w portalu TSK24.pl nie może być powielana i rozpowszechniania lub dalej rozpowszechniana w jakiejkolwiek formie i w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny lub inny albo na wszelkich polach eksploatacji) włącznie z kopiowaniem, szeroko pojętą digitalizacją, fotokopiowaniem lub kopiowaniem, w tym także zamieszczaniem w Internecie.
Wszelkie wyżej wymienione postępowanie bez pisemnej zgody wydawcy - PPHU MPC-TECH ZABRONIONE!