- Kategoria: Szkolnictwo i oświata
- User
Szkolny Master Chef w Gimnazjum Nr2
Pomysłodawczyniami i organizatorkami całego konkursu były p. Katarzyna Myszka i p. Agnieszka Dąda.
Celem konkursu było: rozpowszechnianie wśród młodzieży zasad prawidłowego odżywiania, uświadomienie roli żywienia w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym, rozbudzanie zamiłowania do zawodów gastronomicznych, promowanie talentów kulinarnych uczniów szkół gimnazjalnych.4 Konkurs składał się z dwóch etapów:
I etap: opracowanie autorskiego przepisu kulinarnego sałatki lub surówki przez zespól 2 -3 osobowy oraz wykonanie i jej pod okiem komisji konkursowej.
II etap: polegał zaś na przygotowaniu sałatki z przygotowanych przez organizatorów produktów i zaprezentowanie jej oraz wymyślne nazwanie jej.
I etap konkursu odbył 17 stycznia 2014 r. i brało w nim udział 13 drużyn 2-3 osobowych. Spośród nich jury wyłoniło 10 najlepszych i to one 21 lutego 2014 r. prezentowały nam swoje umiejętności.
W skład komisji konkursowej wchodzili:
• Specjalista do spraw żywienia zbiorowego i jednocześnie kucharz p. Robert Kopacz
• p. dyrektor Krystyna Błaszczyk
• n-1 p. Wiktor Geller
• p. Katarzyna Myszka
• n-1 p. Agnieszka Dąda
• przedstawiciele Samorządu Uczniowskiego Prezentowane sałatki komisja oceniała pod kątem :
- organizacji pracy,
- techniki wykonania,
- oryginalności i pomysłowości
- smaku
- estetyki podania.
Wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz oceny bardzo dobre, a laureaci
I-III miejsca dyplomy pamiątkowe, cząstkowe oceny celujące z biologii oraz nagrody książkowe o tematyce kulinarnej.
© Piotr Adamczyk, inf. pras