- Kategoria: Szkolnictwo i oświata
- User
Realizacja projektu unijnego w ZPEW
Działanie 9.2. Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego.
Beneficjenci projektu – uczniowie szkoły zawodowej kształcący się w kierunku kucharz małej gastronomii w dniu 26.03. 2011 uczestniczyli w szkoleniu z przygotowywania sushi oraz potraw kuchni tajskiej. Szkolenie odbyło się w Warszawie w zakładzie Masala – smaki świata, a prowadzone było przez trenera Pawła Krysiaka.
Podczas szkolenia uczniowie zdobyli wiedzę dotyczącą tradycji sushi, sposobu przygotowywania składników i co najważniejsze poznali tajniki wykonania tej znanej na całym świecie potrawy kuchni japońskiej. Efektem pracy beneficjentów było wykonanie sushi Futo-maki, Tako oraz Awabi.
W drugiej części szkolenia uczniowie poznawali kolejne etapy ( podczas szkoleń z Robertem Makłowieczem prowadzonych w ZPEW poznali podstawy kuchni tajskiej) wykonywania potraw tajskich. Wykonali zupę tajską, potrawy z mięs oraz efektowne „sakiewki” zwane tang – tong.
Realizacja projektu „Mój zawód – moja szansą” pozwala na zdobycie wiedzy i umiejętności wykraczających poza podstawę programową szkoły, a kontakt z kucharzami z najlepszych restauracji pozwala na poznanie tajników sztuki gotowania w sposób niezwykle efektywny.
W kwietniu na szkolenie do Cukierni U Spychały we Wrocławiu wyjedzie grupa cukierników, natomiast stolarze zwiedza fabrykę mebli giętych w Radomsku.
Oprac. Małgorzata Czajkowska