- Kategoria: Przyroda i turystyka
- User
W lipcu wypatruj tygrzyka paskowanego
Jeden z najpiękniejszych pająków występujących na terenie naszego kraju, tygrzyk paskowany (Argiope bruennichi) z rodziny krzyżakowatych, przywędrował do Polski z terenów Morza Śródziemnego. W ostatnich latach obserwowana jest jego prawdziwa ekspansja, co niektórzy łączą z ocieplaniem naszego klimatu.
Tygrzyki preferują miejsca ciepłe, słoneczne, osłonięte od wiatru. Są to pająki bardzo charakterystyczne i trudno je pomylić z innymi gatunkami - na jaskrawożółtym odwłoku posiadają czarne, poprzeczne prążki. Opis ten dotyczy jednak wyłącznie samic, które osiągają długość ok. 25mm, natomiast samce są niepozorne, mają zaledwie 5-7 mm długości i są bardzo trudne do zauważenia.
Sieć tygrzyka jest duża i mocna, budowana nisko nad powierzchnią gruntu wśród traw i ziół, a jej średnica może osiągać 30 cm. Charakterystyczną cechą pajęczyny są dwa wzmacniające zygzaki, które budowane są przez młode samice. Starsze mogą budować tylko jeden zygzak lub całkiem z niego rezygnują. Główne menu tygrzyka to pasikoniki i ważki, które po złapaniu w sieć owijane są lepką wydzieliną gruczołu przędnego i dzięki temu unieruchamiane, a następnie potraktowane jadem, który nie ma tak mocnych właściwości paraliżujących jak u innych krzyżakowatych.
Okres godowy tygrzyka zaczyna się w lipcu. Po kopulacji i zjedzeniu samca, samica przystępuje do budowy pękatego kokonu, do którego składa jaja. Młode tygrzyki wykluwają się po miesiącu, jednak pozostają w kokonie przez całą zimę i opuszczają go dopiero wiosną.
Należy pamiętać, iż tygrzyki paskowane objęte są ścisłą ochroną prawną! Niestety, do największych wrogów tego pająka należą ludzie, którzy ograniczają jego liczebność głównie poprzez bezmyślne wypalanie traw. Wyjątkowa uroda tygrzyka paskowanego powinna skłaniać do jego obserwacji i podziwiania, w żadnym wypadku do zabijania.
Prezentowane na zdjęciach tygrzyki zostały sfotografowane na terenie Skarżyska Zachodniego.
© O.S. / TSK Team